Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?

   :: Projectes
   :: Tallers
   :: Festes

   :: Professionals
   :: Premsa

   :: Edicions anteriors

   :: Suggeriments
   :: Crèdits
 
 

 

FESTES 

 

Festa del Glaç

Lliçà de Vall– 17 i 18 desembre 2011

 
Ja podeu tornar a comprar gel al Pou de Can Gurri!
 

Ja fa més de 80 anys que els pous de glaç del Vallès van deixar de funcionar com a tal i van passar a formar part del patrimoni arquitectònic i paisatgístic. La importància dels pous de glaç dels Vallès fou cabdal, doncs esdevingué el suministre de gel de Barcelona. Es creà una indústria de la neu i del gel, i al seu voltant, oficis.

Fa prop d'un any els lliçanencs i lliçanenques amb la col•laboració de l'ajuntament van decidir crear una festa al voltant dels Pous de Glaç. S'encetà un procès de creació participada amb les principals entitats i agents creatius del municipi. Fruit d'aquest procès, s'elaborà un calendari d'actuacions.

Una d'aquestes primeres accions fou la visita dramatitzada als pous realitzada el passat 17 i 18 de desembre en el marc del FIRA'T de Nadal. Aquesta teatralització s'anomenà 'Puja al carro del temps' i els assistents van poder gaudir d'un petit tast de la història, els usos i les feines al voltant dels pous de glaç en els segles XVII i XVIII.

Els espectadors esperaven a ser recollits amb carros que els duien fins a la Verneda dels Pous de Glaç de Can Gurri. Un cop arribats allí, començava l'itinerari de la visita dramatitzada que conduïa a l'espectador per diverses escenes de vida qüotidiana: les hostaleres, els pagesos, les dones dels traginers, els mestres traginers i els aprenents, el notari Barrera o en Pau Falguera, eren alguns dels personatges que protagonitzaven les històries. En acabar, els carros tornaven a portar als espectadors al Fira't on podien prendre una tassa de caldo per refer-se del fred.

Per tal de dur a terme aquesta primera acció es programaren tres tallers participatius amb la col•laboració de Talles per a la festa: Dramatúrgia de la festa, Interpretació de teatre de carrer i Reciclatge i creació de Vestuari teatral, a càrrec de Maria Manau, Mònica Luchetti i Susagna Navó, respectivament.

Sens dubte una primera acció que no va deixar a ningú indiferent i que va contribuir a sembrar la llavor per la futura festa dels Pous de Glaç, prevista per la tardor del 2012.

 

 

 

 
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona