Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?

   :: Projectes
   :: Tallers
   :: Festes

   :: Professionals
   :: Premsa

   :: Edicions anteriors

   :: Suggeriments
   :: Crèdits
 
 

 

PROJECTES 

 

Pujada del Ruc al Campanar

La Granada


El Ruc de la Granada és una peça de bestiari festiu. Va conduit per dues persones al seu interior, porta coets a la boca i amb el seu atribut masculí ruixa als qui el contemplen. Es va construir l’any 1989.

Es va construir en recordança d'una llegenda que envolta el campanar del poble:

"Vet-ho aquí que una vegada hi havia un ruc que no menjava i cada dia perdia més. Tot passejant-lo per la carrerada i dia rere dia, al passar per darrera l'església l'animal mirava frisós un lletsó que havia nascut dalt del campanar. Els veïns li aconsellaren fer-li menjar aquella herba de la qual n'estava tan engelosit. I ja els teniu tots muntant bastides, taulons i corrioles per pujar l'animal dalt el campanar. Lligat pel coll l'empenyeren amunt mentre els més saberuts que s'ho miraven anaven dient 'Mireu com riu de content que està abans de prendre la medecina'. No s'adonaven que l'estaven escanyant i, per sort o per desgràcia, abans que arribés a dalt es trencaren les cordes i tota la bastida se'n va anar a n'orris. No en quedà notícia si el ruc va morir o no, però el clot que feren va ser anomenat la Bassa Pedrera, lloc on es troba la plaça de Sant Joan, darrera l'església".

 20è Aniversari del Ruc – La Granada 2009
Font: Ray Molinari
Entorn a aquesta llegenda cada any es celebra la pujada del Ruc al campanar, una posada en escena acompanyada de força pirotècnia (entre d’altres es representen balls de la cultura popular representat amb foc, per exemple el ball de les gitanes amb les cintes enceses), en la que s’explica la seva llegenda, es puja a dalt de tot del campanar al so de la seva música interpretada per les gralles que el solen acompanyar i s’acaba amb un piro-musical disparat.
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona