L'ORDRE DEL TEMPLE DE SALOMÓ I LA COMANDA DE BARBENS

Ajuntament de Barbens


Petita resenya histórica .-
L'ordre del Temple fou fundat a Jerusalem l'any 1120 i desprès de la Primera Croada quan un grup de cavallers al capdavant dels quals hi havia el notable francés naturaal de la Xampanya Hug de Payens , tingueren la iniciativa de participar activament en la recuperació de Terra Santa sota el nom de Pauperes Milites Christi ( els pobres cavallers de Crist) . El seu propòsit fou en un principi defensar els cristians en les seves visites als Sants Llocs ja que aquests eren susceptibles de diversos robatoris i assasinats per part dels musulmans que ocupaven els territoris al voltant de les possesions occidentals a Síria i Palestina i que consideraven usurpades pels croats.
Un cop establerts a Jerusalem, el rei Balduí II els hi proporcionà estada en el lloc que ocupava antigament el temple de Salomó d'aqui el nom pel qual fou reconeguda l'ordre per l'Esglèsia.
Aquest ordre creà diverses comandes arreu d'Europa que li proporcionaren el suport econòmic per poder dur a terme la seva finalitat a Terra Santa i Barbens fou una d'elles .
La comanda de Barbens es creà amb les donacions que feren a l'ordre la familia Torroja . Vers el 1167 els frares ja hi disposaven d'una residència on l'any següent hi degueren organitzar el convent, atès que en aquesta data apareix documentat el seu primer preceptor.
L'ordre del Temple de Salomó fou abolida en el Concili de Viena del Delfinat pel papa Climent V mitjançant la butlla VOX IN EXCELSO el 22 de març de 1.312 .
La comanda de Barbens passà a mans de l'ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jersusalem.

Projecte .-
Tenint en compte el passat històric de la vila de Barbens , s'ha cregut oportú representar el NOMENAMENT DEL COMANADOR en el que es dona a conèixer aquest ritus templer i el PROCÉS INTERROGATORI i tortura a que foren sotmesos els templers abans de la dissolució de l'ordre . Sempre intentant buscar el màxim de rigor històric amb l'assesorament del Dr. Josep M. Sans i Travé proporcionant els guions i del professor Josep M. Salisi en l'ambientació musical.

Aquest projecte ve impulsat per la regidoria de cultura.

 
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida