Tallers per a la Festa - Lleida


EDICIÓ
2008
 

 

FESTES 
 

 

Festa col.lectiva a Torrefarrera sobre la pesta

15-Novembre-2008 - Torrefarrera


Video: Cercavila, el bé contra el mal i la crema dels apestats
  Vídeos publicats:
·
Cercavila, el bé contra el mal i la crema dels apestats
·
Entrevista amb Luciano Prodam, artista/tallerista.
·
Els protagonistes de la Festa

Àlbums de Fotografies publicats:
 

TORNA LA PESTA A TORREFARRERA

El passat 15 de Novembre va tenir lloc a Torrefarrera la celebració de la Festa de la Pesta. Un projecte ambiciós de l’ajuntament i les entitats del poble per fomentar la participació veïnal, la cohesió social i la recuperació de la memòria històrica d’uns fets que marcaren la gent de la baixa Edat Mitjana i l’alta Edat Moderna.

La festa es celebrà amb el cercavila nocturn de la comitiva de la mort  format per diverses comparses. Algunes d’aquestes comparses han sorgit de diferents tallers organitzats per Tallers per la Festa. El cercavila, que recordava a una processó nocturna, estava format pels personatges més significatius de l’epidèmia: cavallers i escuders a cavall, arquers, dimonis, tambors, la puça i les pucetes, el monstre de la Pesta i els monjos de negre, l’església, representada pel bisbe, monjos i monges, camperols, la figurà del bé i els acompanyants i els metges. També els acompanyaven les bruixes i els tambors de Els Amics de Lleida.

Més d’un miler de persones van acompanyar a la processó pels carrers de Torrefarrera amb espelmes, seguint el seguici que anava recollint els “difunts”” amb un carro per les cases que prèviament havien estat marcades amb la senyal de la Pesta.

Finalment la comitiva de la mort va arribar a la plaça on es trobà amb la Figura del Bé i tingué lloc una lluita sonora i visual amb danses i música contra el Monstre de la Pesta,  alliberant als vilatans de la terrible “epidèmia”, almenys fins l’any vinent.

 

  monstre pesta
La festa va ser tot un èxit i cal destacar la gran implicació dels veïns de Torrefarrera per aconseguir crear aquesta festa que sens dubte, podrem tornar a gaudir l’any que ve,  on es tornaran a recordar aquests esdeveniments succeïts entre els segles XIV i XV arreu d’Europa.
Crema apestats 
     
Participants

Podeu veure també els documents següents:
. Telenotícies migdia de TV3
. Text llegit a la festa
. Cartell de la festa

final
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida