Tallers per a la Festa - Lleida


Ediciˇ
2009
 

 

FESTES 

 

XIII Mercat Romà de Iesso

14 - 18 de juliol de 2009 - Guissona


Video: Sopar RomÓ en honor del DivÝ CŔsar i la Reina cleopatra
  Vídeos publicats:
·
Sopar RomÓ en honor del DivÝ CŔsar i la Reina cleopatra

└lbums de Fotografies publicats:

· Reportatge del sopar romà en honor del Diví Cèsar i la Reina Cleopatra

(Les fotografies dels àlbums es poden descarregar)

GUISSONA CELEBRA ELS CAPVESPRES A LA ROMANA AMB UN SOPAR ROMÀ DE GALA

“Ave Iesso!”

Amb aquesta salutació donava per començat, el passat dia 16 de juliol, el sopar romà de gala de Guissona dins del marc de les celebracions del Mercat Romà d’Iesso i els Capvespres a la Romana.

La plaça de l’església es va guarnir per l’ocasió per celebrar la cena, un dels quatre àpats que feien els antics romans al final de la jornada, amb la família i convidats diversos sota qualsevol pretext esdevenint autèntics banquets pensats per al gaudi i l’ostentació social. En dies calorosos es celebraven a l’aire lliure en el peristil, és a dir, un pati interior enjardinat amb fonts, columnes i escultures.

Preparació de lera

Tot el sopar va estar acompanyat pel vi beguda indispensable per a tot romà. Aquest líquid tan preuat es prenia diluït en aigua a temperatura ambient o fins i tot calent. En aquest cas es va servir vi hipocràtic: elaborat amb vi negre, sucre, canyella, espècies, nou moscada i suc de préssec.

Al cap de la taula principal es trobaven El Diví Cèsar i la Reina Clepatra i servint els plats i el vi Els Margeners de Guissona.

La cena romana, constava de tres parts diferents: el gustus, un aperitiu, la prima mensa, els plats principals, i la secunda mensa, les postres.

En aquest cas el gustus va estar composat per: GUSTUM DE CUCURBITIS (carbassons o albergínies farcides), LUCANIAE (botifarres de Lucania) i MUSTACEOS (pans de most). La prima mensa va estar composada per: PULLUM PAROPTUM CUM DACTILOS (pollastre amb dàtils) i ASSATURAS IN COLLARE (rostit de carn de coll de porc). Finalment es va poder degustar a la secunda mensa: TYROPATINAM (Tiropatina).

Els responsables de l’elaboració d’aquests plats van estar els restauradors de l’Altell, el Cassolí, el Bar Modern, el Portal, el Restaurant Nard i l’Associació Gastronòmica LA MANDUCA i el forn del Carlos. Tots ells van participar en el Taller de Cuina Romana impartit per Pep Salsetes, dins del programa Tallers per la Festa.

Amb un brindis romà: Feliciter!, es va concloure la festa que va aplegar a uns 300 comensals. Tota una experiència nova i molt gustosa pels tots els participants, que sens dubte repetiran l’experiència l’any vinent.

Lilla 09

Descarregueu-vos aquí:

· El menú del sopar

· El guió de l'espectacle

 

 

Enllaços per a descarregar els vídeos:
(Utilitzeu el botó dret del ratolí i "anomena i desa")

·
Sopar RomÓ en honor del DivÝ CŔsar i la Reina cleopatra
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona