Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?

   :: Projectes
   :: Tallers
   :: Festes

   :: Professionals
   :: Premsa

   :: Edicions anteriors

   :: Suggeriments
   :: Crèdits
   

 

FESTES 

 

Diada dels raiers

Pobla de Segur – del 28 de juny al 1 de Juliol 2012

 
Multitudinària Trobada Internacional de Raiers a la Pobla
 

Enguany del 28 de juny al 1 de Juliol, s'ha celebrat la trobada Internacional de Raiers, a la Pobla de Segur. Aquesta diada festiva està declarada "festa tradicional d'interès nacional" i Creu de Sant Jordi.

Cada dos anys l'Associació Internacional de Raiers celebra una trobada amb les més de 40 associacions del món que es dediquen a recuperar i a rememorar l'antic ofici dels raiers. Cada celebració s'emplaça en un riu d'un país diferent. Enguany, i per tercera vegada, la Noguera Pallaresa ha estat l'escenari elegit. Una bona oportunitat, doncs, per reviure una part de la cultura i de la història de la nostra terra..

Els quasi 6.000 visitants que van passar per la Pobla de Segur varen poder gaudir d'una estampa inoblidable: una baixada de cinc rais amb raiers internacionals pel riu Noguera Pallaresa. Entre moltes altres activitats més, que s'organitzaren com visites guiades pel romànic de la Vall de Boí, concerts de música tradicional catalana, mostres gastronòmiques, demostracions de castellers, representacions teatrals sobre la història dels raiers i tallers que varen mostrar tot el procés de muntatge d'un rai, des del seu inici —on es tala l'arbre— fins al moment que comença a cavalcar per les aigües del riu

Enguany hi varen participar d'entre 200 i 300 raiers de tota Europa. Entre els països participants es trobaven Itàlia, Alemanya, França, Finlàndia, Polònia, Letònia, la República Txeca i Espanya, entre d'altres.

Un cop més durant quatre dies els carrers de la Pobla de Segur es van ocupar pels raiers: grans, petits i petites es van vestir amb la indumentària tradicional dels raiers i van celebrar la seva festa. En Pep Lizandra, acompanyat pels raiers de la Pobla que ja sabien la lliçó, va ensenyar la dansa dels raiers a tots els assistents a la festa. Més de 20 parelles d'arreu d'Europa van ballar les nostres danses més populars i tradicionals. El diumenge davant del riu Noguera Pallaresa i amb dubtes per si la climatologia respectaria la diada festiva, els castellers de Vilafranca (els Verds) van aixecar el 3 de 7, el 5 de 7 i el 4 de 7 amb agulla per acabar amb cinc pilars de 4 i posar la cirereta a la diada dels Raiers 2012.

I aquest any la Ganxa d'Or 2012 s'ha atorgat al Parc Natural de l'Alt Pirineu. El president de l'Associació de Raiers de la pobla de Segur, Miquel Gordó, va recordar que l'any passat aquest premi va quedar desert, i va destacar que en l'edició d'enguany s'ha valorat molt la col•laboració que ha prestat el Parc Natural, basada en la vinculació històrica existent entre l'ofici de raier i l'aprofitament dels boscos del Parc, d'on procedia bona part de la fusta que baixaven els rais, i també amb el projecte "Boscos de Ferro", donat que el ferro de les fargues pallareses es transportava amb rai fins a Tortosa. El premi el va recollir el President del Parc, Agustí López, acompanyat de dos membres de l'òrgan gestor.


FOTOS DE L'ASSOCIACIÓ DE RAIERS DE LA POBLA DE SEGUR


PER MÉS INFO

http://www.elsraiers.cat/

Descarregue-vos el Cartell de la festa

Descarregue-vos el programa de ma de la festa

 

 

 

[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona