Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?

   :: Projectes
   :: Tallers
   :: Festes

   :: Professionals
   :: Premsa

   :: Edicions anteriors

   :: Suggeriments
   :: Crèdits
   

 

FESTES 

 

Festa del retaule de sant Ermengol

La Seu d'Urgell - Del 4 al 12 d'agost 2012

 

Els veïns de la Seu d'Urgell l'interpreten cada any des de 1957 el “retaule de Sant Ermengol”

 

Aquest any l’obra es representà al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell diàriament entre el 4 i el 12 d’agost, a les deu de la nit, mitja hora abans que en les anteriors edicions.

Un centenar de veïns de la Seu d'Urgell han interpretat 'El Retaule de Sant Ermengol', un espectacle que narra la vida del sant català a través de quadres dramatitzats, a la Catedral romànica de la població.
Cada dia unes 400 persones varen poder gaudir de l’espectacle. Aquest any la representació constà de nou quadres (el Mil·lenni, la Consagració, la Canònica, Cortiuda, el Pagès Sec, Llumeneres, Seguici o Enterrament, el Miracle de la Pluja i el Quadre Final). Entre quadre i quadre un narrador explicava el contingut de l’escena següent. Entre les novetats d’aquest any hi havia l’ampliació de l’espai escènic i el reforç de les figures del narrador.

L'obra, escrita pel poeta Esteve Albert, es representa anualment al claustre de la catedral des de 1957 amb l'ajuda dels ciutadans de la Seu, que fan d'actors, escenògrafs, encarregats del vestidor i dramaturgs no professionals. N'hi ha qui hi participa des de l'any que van començar les representacions.

La història explica petits fragments puntuals de la vida de Sant Ermengol, bisbe de la Seu des del 1010 fins al 1035 i personatge important en el procés d'expansió dels comtats pirinencs cap al sud i de la formació de la Catalunya actual.

Enguany s’ha fet un homenatge a Ramon Graell, un dels principals impulsors d'aquest espectacle que va morir l'any passat. 

El director de l'obra, l'historiador Lluís Obiols, ha valorat positivament la implicació del Retaule en el pla Tallers per la Festa, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura. Els tallers a càrrec d'Isabel Cabós i Joan Hernández, han permès “millorar la qualitat de l'espectacle, humanitzar-lo i reforçar el paper dels narradors”.

 

Des de l'Ajuntament de La Seu d’Urgell han agraït l'empenta i el bon treball de la gent del Retaule que, segons el Regidor de Cultura del consistori, Jordi Martín, “lluny de deixar-se portar per l'atonia conjuntural, s'esforcen en créixer i millorar contínuament. El Retaule es reinventa un any més”
Nosaltres només podem felicitar una i una altra vegada a tot l’equip humà que fa possible l’existència i la consolidació de projectes de participació ciutadana com aquest.

Mireu el cartell d'enguany

Llegiu el retaule de Sant Armengol

 

 

 

[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona