Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?

   :: Projectes
   :: Tallers
   :: Festes

   :: Professionals
   :: Premsa

   :: Edicions anteriors

   :: Suggeriments
   :: Crèdits
 

 

FESTES 

 

Festa de l’era

Lilla de Montblanc - 3 Juliol 2011

 
Lilla s'engalana per la festa de la Preparació de l'Era
 

Aquest passat diumenge 3 de juliol, Lilla es va tornar a convertir per una dia, en una vila de principis del s.XIX, en memoria i homenatge als treballs de pages, concretament als treballs previs al segar i al batre, anomenades: les feines de 'La Preparació de l'Era'.

Per tercer any consecutiu, aquesta pedania de Montblanc celebra aquesta festa de nova creació. Els carrers i les places es guarneixen per l'ocasió amb objectes antics que els mateixos veins, guarnits també per l'ocasió amb les indumentaries pertinents, treuen al carrer. Tot Lilla ens transporta a aquells moments, on el camp i les seves feines eren el centre i motor de la vida lillenca.

La festa va començar amb una cercavila per anar a cercar l'aigua. Un grup de pagesos i pageses amb el seu carro i els estris necessaris per preparar l'era, com per exemple l'aigua, les forques o les aixades, seguien aquesta cercavila. Aquesta cercavila va arribar a l'era escollida per la dramatització de la Preparació de l'Era.

Prop de 40 veins (el que representa la meitat de la població) van ser els protagonistes de la festa, protagonitzant la dramatització en quatre escenes de 'La preparació de l'Era'. El grup de teatre encapçalava la representació teatral arrencant les herbes, escombrant pedres i pedretes i arreglant l'era de desperfectes, eren de les primeres feines a realitzar.

En segon lloc, van estendre un capa fina d'argila amb pallús i passar-hi la curra. Per acabar, es va tornar a escombrar l'era i es va comprovar que estigués en perfectes condicions. Finalment es van estendre totes les garbes i es van deixar assecar al sol. Totes aquestes feines es van fer amb el cavall, el carro i la curra, gentilment cedits per aquesta representació pels veins del poble. I va estar acompanyat en tot moment per la Coral San Joan de Lilla. Un esmorzar popular de pages va posar fi a aquesta festa tan particular i tan original que commemora aquells temps llunyans dels nostres avis.

 

Tallers per a la festa ha participat en la confecció del vestuari tradicional per a la coral i veins de Lilla i amb un taller gastronomic per recuperar i aprendre a cuinar les receptes més tradicionals i apropiades per a les tasques que es feien per preparar les eres. Aquest tallers han estat dirigits al vilatans de Lilla de Montblanc ampliant la seva implicació i participació en la festa. dirigits als més de 200 voluntaris que fan possible aquesta festa , esdevenint els principals actors i protagonistes.

 

CArtell festa castellvell

 

 
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona