Tallers per a la Festa - Lleida


   :: Inici
   :: Què és?
   :: Projectes
   :: Recursos
      ·Tallers
      ·Professionals
   :: Festes
   :: Entitats
   :: Recull de Premsa
   :: Edicions anteriors
   :: Suggeriments
   :: CrŔdits
 

 

FESTES 

 

Festa de preparació de l'era

28 de juny de 2009 - Lilla


Video: La festa de preparaciˇ de l'era
  Vídeos publicats:
·
La festa de preparaciˇ de l'era
·
Entrevista amb Gl˛ria Rovira, alcaldessa de Lilla de Montblanc, pedania de Montblanc
·
Entrevista amb Manel Tortajada, director del grup de teatre de Lilla
·
Entrevista amb Puri i N˙ria, grup de teatre de Lilla

└lbums de Fotografies publicats:

· Reportatge de la festa

· Alguns detalls del poble el dia de la festa

(Les fotografies dels àlbums es poden descarregar)

LILLA celebra la primera edició de LA PREPARACIÓ DE L’ERA

El passat 28 de juny la vila de Lilla va retrocedir en el temps, concretament a principis del S.XIX. Els carrers estaven engalanats i els veïns, amb els vestuaris pagesos típics de l’època, passejaven pels carrers juntament amb cavalls i mules. L’objectiu era celebrar una festa molt especial, una festa entorn a la Preparació de l’Era. A Catalunya existeixen diverses festes que rememoren la Festa del Batre, però encara no n’existia, que nosaltres sapiguem, una que celebres la Preparació de l’Era, feina prèvia i fonamental abans del batre.

Preparació de lera

La festa va començar amb un cercavila encapçalat pels capgrossos del Pagès i la Pagesa, que els veïns han construït en un taller dirigit per Jeffrey James White, un artista plàstic molt vinculat a la vila, taller gestionat per FUSIC dins del programa Tallers per la Festa. Darrera seu el grup de grallers que estrenaven vestuari, també fruit del taller de vestuari. I per tancar aquest cercavila, un grup de pagesos i pageses amb el seu carro i els estris necessaris per preparar l’era, com per exemple l’aigua, les forques o les aixades. Finalment el cercavila va arribar a l’era escollida per la dramatització de la Preparació de l’Era.

Lilla 09
Un narrador anava explicant, a les prop de 300 persones que es van aplegar a l’Era de Cal Milhomens, tots els passos a seguir en aquesta tasca tan rellevant. El grup de teatre, sota la direcció de Manel Tortajada, va ser l’encarregat de la dramatització de les tasques. Arrencar les herbes, escombrar pedres i pedretes i arreglar l’era de desperfectes, eren de les primeres feines a realitzar. En segon lloc, s’havia d’estendre un capa fina d’argila amb pallús i passar-hi la curra.  Per acabar, s’havia de tornar a escombrar l’era i comprovar que estigués en perfectes condicions. Finalment s’estenien totes les garbes i es deixaven assecar al sol. Totes aquestes feines s’havien de fer amb el cavall, el carro i la curra, gentilment cedits per aquesta representació pels veïns del poble. Sense ells no hagués estat possible.

La dramatització va estar acompanyada en tot moment per la Coral San Joan de Lilla que anava cantant peces originals i tradicionals entorn a les tasques del camp.

Finalment un esmorzar popular a la plaça del poble va posar fi a una festa original, participativa i lúdica, un petit homenatge als nostres avis, que esperem tingui continuïtat i es pugui celebrar durant molts anys.

Els nous capgrossos  

 

 

 

Descarregueu-vos aquí el cartell de la festa

 

 

Enllaços per a descarregar els vídeos:
(Utilitzeu el botó dret del ratolí i "anomena i desa")

·
La festa de preparaciˇ de l'era
·
Entrevista amb Gl˛ria Rovira, alcaldessa de Lilla de Montblanc, pedania de Montblanc
·
Entrevista amb Manel Tortajada, director del grup de teatre de Lilla
·
Entrevista amb Puri i N˙ria, grup de teatre de Lilla
[tornar]
Tallers per a la Festa - Lleida
portada Lleida Tarragona Barcelona